Extensieve Groendaken

Een extensief groendak of vegetatiedak is een groendak dat door zijn geringe gewicht op de meeste daken kan toegepast worden. Door de beperkte substraatlaag wordt er gekozen voor planten die met weinig voeding en vocht toekomen. Extensieve daken worden meestal aangelegd met sedumplanten omdat die zeer goed de droogte kunnen verdragen. Zij hebben immers de eigenschap om vocht op te houden in hun stengels en deze overdag te sluiten. Bij langdurige droogte zullen deze planten wel een beetje stress ondervinden en rood kleuren maar na enkele regenbuien zullen de sedumplantjes weer helemaal groen worden. Het meeste onkruid is tijdens deze langere droge periode ondertussen afgestorven. Op deze manier onderhoud een extensief groendak zichzelf. Extensieve daken worden in verschillende lagen opgebouwd. Elke laag vervult in het geheel een belangrijke functie zodat het groendak optimaal kan werken. Informeer u daarom goed over de aanpak van uw groendak. Extensieve groendaken worden meestal aangelegd omwille van de talrijke voordelen. Zij houden water vast op het dak zodat de riolen ontlast worden tijdens een stortbui. In de zomer werken groendaken als een natuurlijke airco waardoor u een aanzienlijke besparing kan doen. Groendaken creëren een natuurlijke biotoop voor vele kleine dieren en insecten en maken het mogelijk om terug bijen te houden in de stad. De lucht in de steden wordt op een natuurlijke manier gezuiverd en de steden warmen minder op. Groendaken houden niet alleen de warmte buiten maar ook het geluid en magnetische straling. En last but not least, een groendak betaalt zichzelf terug omdat de dakbedekking 2 tot 3 maal langer meegaat. Zorg er zeker voor dat de dakbedekking in goede staat is alvorens uw groendak hierover te plaatsen.

Het voordeel van deze groendaken is dat ze weinig onderhoud vragen. (2 x per jaar)

Opbouw extensief groendak

We maken een onderscheid tussen intensieve daken met wandelpaden, planten, struiken en zelfs bomen (bv. bovenop een grote parkeergarage) en extensieve daken, bestaande uit een dunne onderlaag en lage planten. Deze daken worden enkel belopen om het onderhoud en de controle ervan te verzekeren.

Lees meer

Extensief hellend groendak

Met deze groene dakpan kunnen we hellingen aan tot 45°. De dakpannen worden vastgeschroefd in het lattenwerk. Elke dakpan heeft aparte gesloten vakjes, waardoor er zelfs water op het schuine dak wordt vastgehouden. Het dak wordt geventileerd met verluchtingspijpjes in de nokpannen. Deze dakpannen zijn ideaal voor het plaatsen van een groendak op een tuinhuis of een auto – of fietsstalling.

Extensief groendak met Sedumtrays

Sedumtrays zijn voorgekweekte bakjes met sedumplanten.

Ze worden rechtstreeks op de dakbedekking geplaatst en aan elkaar geklikt. Hierdoor bekomt u een onmiddellijk groen resultaat.
Met een gewicht van 75 kg per m2 waterverzadigd kan u deze bakjes bijna op alle daken plaatsen.

Met de sedumtrays maak je heel gemakkelijk en snel een groendak.

Lees meer

DIY - Gron Webshop